enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7522
EURO
36,5140
ALTIN
2.952,27
BIST
9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
13°C
Samsun
13°C
Açık
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
17°C

Karadeniz’de deprem riski sanılandan daha büyük!

Karadeniz’de deprem riski sanılandan daha büyük!
18 Kasım 2024 11:47
A+
A-

Rize’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu sarsıntının bölge için önemli bir uyarı niteliği taşıdığını belirtti.

Rize’nin Hemşin ilçesinde, 15 Kasım’da saat 12.02’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem, yerin 12,85 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Deprem, Hemşin’in yanı sıra çevredeki ilçelerde ve illerde de hissedildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu sarsıntının bölge için önemli bir uyarı niteliği taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Sözbilir, depremin meydana geldiği bölgeye ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Sözbilir, 15 Kasım’da saat 10.46’da Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde yaşanan 4.9 büyüklüğündeki deprem ile Rize’deki depremin, birbirine komşu fayların tetiklenmesi açısından önemli olduğunu söyledi:

“4.7 büyüklüğündeki Hemşin (Rize) depremi, deprem tehlikesinin görece düşük olduğu düşünülen Doğu Karadeniz gibi bölgelerde de diri fayların varlığını ortaya koyuyor. Doğanşehir-Malatya depremi ise 6 Şubat depremlerinde kırılan Çardak-Doğanşehir Faylarının kuzey ucunda meydana geldi. Aynı zamanda bu deprem, Malatya Fayı’nın güney segmentini oluşturan Akçadağ Fayı üzerinde gerçekleşti. Bu durum, Malatya Fayı’nın 6 Şubat depremlerinden sonra da etkilenmeye devam ettiğini ve küçük ölçekli depremler ürettiğini gösteriyor.”

“YENİDEN DEĞERLENDİRME YAPILMALI”

Rize Hemşin’de meydana gelen depremin, Karadeniz Fayı ile Kuzeydoğu Anadolu Fayı arasında sıkışan Doğu Pontid yükselimiyle ilgili olduğunu belirten Sözbilir, bu bölgedeki fay hatlarının yeniden incelenmesi gerektiğini vurguladı:

“2014-2018 yıllarında, Dokuz Eylül Üniversitesi olarak Trabzon ile Rize arasında yaptığımız çalışmalarda, potansiyel diri fay sınıfında değerlendirilebilecek fay hatlarını haritalamıştık. Bu faylar, gerek deniz kıyısında, gerek deniz içinde, gerekse güneydeki dağlık alanda bulunuyor. Doğu Karadeniz bölgesindeki deprem tehlikesinin, bilinenden daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, bölgenin yeni veriler ışığında yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.”

DOĞU KARADENIZ’IN DEPREM RISKI YENIDEN GÜNDEMDE

Bu açıklamalar, Doğu Karadeniz’deki deprem riskinin göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Uzmanlar, bölgede kapsamlı jeolojik çalışmalar yapılmasının ve fay hatlarının yakından izlenmesinin önemine dikkat çekiyor.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.