Orta Karadeniz Bölgesi’nde (Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat) coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 81’e ulaştı. Samsun’da tescilli 17 lezzet bulunuyor.
Orta Karadeniz Bölgesi’nde coğrafi işaret tesciline sahip ürünlerin önemli bir bölümü gastronomi ile ilişkilendirilebiliyor. İlk üçte sırasıyla “yemekler ve çorbalar”, “fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar” ile “işlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar” ürün grupları bulunuyor. Diğer ürünler ise “halılar, kilimler ve dokumalar dışında kalan el sanatı ürünleri”, “dokumalar”, “çikolata, şekerleme ve türevi ürünler”, “halılar ve kilimler”, “işlenmiş işlenmemiş et ürünleri, “bal”, “peynir” gibi ürün gruplarında yer alıyor. Başta Tokat ili olmak üzere Bölge gastronomi açısından önemli bir potansiyeli barındırıyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu zenginliğini mutfak kültürüne fazlasıyla yansıtmış olan Tokat, geçen yıl UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listesine gastronomi alanında dâhil oldu.
Samsun’un; Bafra kaymaklı lokum, Bafra nokulu, Bafra pidesi, Bafra zembili, Salıpazarı kestane balı, Samsun kaz tiridi, Samsun simidi, Terme pidesi, Vezirköprü semaveri, Vezirköprü Susuz bezi, Vezirköprü Tahtaköprü kilimi, Yakakent mantısı, yumurta topuk Çarşamba ayakkabısı / Çarşamba ayakkabısı, Çarşamba keşkeği, Çarşamba kıvratması, Çarşamba pidesi, Çarşamba sekiz köşe kasketi / Çarşamba kasketinden oluşan 17 ürününün coğrafi işaret tescili alınmış durumda.
Başvuru aşamasındaki Alaçam kapaklı pidesi/Alaçam pidesi, Bafra kapya biber, Bafra pirinci, Samsun manda pastırması, Tekkeköy patlıcan inciri, Çarşamba kıl biberin tescil sürecinin tamamlanmasıyla ilin tescilli ürün sayısı 23’e yükselecek.