enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2237
EURO
35,1280
ALTIN
2.471,69
BIST
10.161,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
21°C

Atakum Belediyesi’nden ‘katılımcı bütçe’ hakkındaki iddialara yanıt

Atakum Belediyesi’nden ‘katılımcı bütçe’ hakkındaki iddialara yanıt
21 Ekim 2022 11:36 | Son Güncellenme: 21 Ekim 2022 11:37
A+
A-

Atakum Belediyesi, katılımcı bütçe çalışmaları ile ilgili yapılan bir haberin ardından açıklamada bulundu.

Atakum Belediyesi’nin bir süredir yürüttüğü ‘Katılımcı bütçe çalışması’ ile ilgili bütçenin çoktan hazırlanıp encümenden geçtiğine dair bir haber yapılmıştı.

Atakum Belediyesi o haberin ardından bir açıklamada bulundu. Cemil Deveci’nin ifadelerine yer verilen açıklama şu şekilde:

“Atakum Belediyesinde şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışını hâkim kılmak ve Atakum halkına adil ve ortak akla dayalı bir belediyecilik hizmeti sunmak amacıyla başlatmış olduğumuz “Katılımcı Bütçe Uygulaması” hakkında yapılan bazı maksatlı yayınlar ve bilinçsizce ortaya atılan asılsız ve mesnetsiz iddialar nedeni ile bu “Bilgilendirme Notu”nu hazırlayarak sizlerle paylaşma ihtiyacı doğmuştur.

Dünyada katılımcı bütçe uygulamalarına Brezilya’nın Porto Alegre kentindeki deneyim öncülük etti. 2000’li yılların başından itibaren hızla Latin Amerika, Avrupa ve Afrika şehirlerine yayıldı.

Son on yıldır, Katılımcı Bütçe uygulamaları çok geniş bir coğrafyada yeni yorumlarla çeşitlendi. Yönetim sistemleri birbirinden farklılık taşısa bile, New York’tan Lizbon’a; Glasgow’dan Madrid’e; Paris’ten Seul’e pek çok şehirde yapılan uygulamalar ile kalıcı bir hâl aldı. 

Türkiye’de ise -en aktif uygulayıcılarından birinin de Atakum Belediyesi olduğu- “Katılımcı Bütçe”; Ankara, Eskişehir, Çanakkale, Fatsa, Nilüfer ve Şişli gibi il ve ilçelerde toplumcu belediye anlayışı içinde kendine yer buldu.

HALKIN YEREL ÖLÇEKTE AKTİF KATILIMI ANLAMINA GELİYOR

Bu ifadelerden de açıkça anlaşılacağı gibi Katılımcı Bütçe Modeli; halkın yerel ölçekte doğrudan bütçe harcamaları ve öncelikleri ile ilgili kararlara aktif katılımı anlamına gelmektedir.

Dolayısıyla bu model Atakumluların, kamu kaynaklarının ne şekilde kullanıldığını izleme, yerel politikalar arasında tercihte bulunma ve kamusal kaynakları önceliklerine göre sınıflandırma fırsatını elde etmelerini sağlayacaktır.

Yani öyle zannedildiği ya da iddia edildiği gibi Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi iş birliğinde ‘Katılımcı Bütçe’ toplantıları adı altında başlatılan halk buluşmalarının amacı sadece vatandaşın bütçe için fikirlerinin alınması ile sınırlı olmayıp, -asıl ve daha önemlisi- bütçe hazırlanıp karara bağlandıktan sonra da devam eden halkın fikirlerine ve önerilerine dayanılarak hizmet önceliklerinin belirlendiği bir süreci ifade eder.

Bu bilgilerden sonra değerli basınımızın, bütün kamuoyunun ama özellikle sevgili Atakum halkının şunu çok iyi bilmesini istiyorum ki Atakum’da;

• Kamu yönetiminde hesap verme sorumluluğunun yerleştirilmesi,

• Toplumda aidiyet ve dayanışma duygusunun yaratılması, komşuluk hukukunun geliştirilmesi ve güçlendirilmesi,

• Kamu hizmetlerinin herkes için eşit, adil ve şeffaf bir şekilde kullanılması ve dağıtılması,

• Hemşehriler ve kamu yöneticileri arasında güven duygusunun ve iş birliğinin sağlanması amacıyla başlattığımız ve yürütmekte olduğumuz “Katılımcı Bütçe Uygulamamız” ve bu kapsamda düzenlediğimiz site ve mahalle toplantıları ile ilçemizde bulunan STK’lar aracılığı ile sağlayacağımız çeşitli toplum kesitleri ile buluşmalarımız görev süremizin sonuna kadar kesintisiz bir şekilde devam edecektir

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.