enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,1755
EURO
34,8302
ALTIN
2.447,98
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
15°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Bize tek yol kalıyor… Mor Cepken…

Bize tek yol kalıyor… Mor Cepken…
20 Aralık 2021 11:36
A+
A-

Eski Türklerde Yörük kızlarının çeyiz bohçasına her şeyden önce Mor Cepken konurmuş.

Mor Cepken, kenarları sarı simgelerle işlenmiş yelek biçimde bir giysidir. Ancak bir giysiden çok öte kadınlara tanınan yüce bir haktır. Ve erkeklerin de korkulu rüyasıdır. Çünkü kadının erkeğe karşı kullandığı bir özgürlük simgesidir.

Kadın psikolojik yada fiziksel şiddete uğrayınca MOR CEPKEN’ini giyip herkesin görebileceği bir yere otururmuş. Anlamı; ‘Ben bu adamdan şiddet gördüğüm için boşandım’ demekmiş.

İşte o zaman akan sular durur, herkes işini gücünü bırakır MOR CEPKEN giyen kadının çevresinde toplanırlarmış. Boşandığı kocası ise evinden dışarı çıkamaz, kahveye gidemez, kimse onunla konuşmaz yüzüne bile bakamazmış. Bir daha kimse ona kız da iş de vermezmiş. Yalnızlaşır toplum tarafından dışlanırmış, bu nedenledir ki kimse kadına şiddet uygulayamaya dahi cesaret edemezmiş.

Günümüzde ise evde, işte, okulda, sokakta hayatın her alanında psikolojik yada fiziksel şiddete uğrayan kadınlar susmayı, saklanmayı tercih etmek zorunda kalıyorlar.
Onurları, gururları kırılıyor zedeleniyor, suçlanıyor, aşağılanıyor, hakarete uğruyor, ahlaksızlıkla itham ediliyor, dövülüyor, ihanete uğruyor ama susuyor susmak zorunda kalıyor. Kendinin suçlanmasından, aşağılanmasından dışlanmaktan korkuyorlar, utanıyor.

Oysaki utanması gereken kendi değil ama mahalle baskısı toplum baskısı nedeniyle korkularını yenemediği için konuşamıyor. Konuşamadıkça kendini bu utanca mahkum ediyor, hayatı kararıyor.

Şiddet uygulayan taraf ise, hiç bir şey olmamış gibi kendini haklı görüyor, hayatına devam ediyor, yeni yeni kurbanlar yaratıyor onların hayatını karartırken kendi hayatını aydınlatarak yoluna devam ediyor, bazen bu yol canice bir kadının canını kıymaya kadar gidiyor.

Bazı şeyler de sanırım sadece yasalarla önlenemiyor. Literatürler 3000 yıldır devam eden kadına şiddet sorununu hem ülkemizde hem de dünyada son 1800 yıldır çıkarılan hiçbir yasayla önlenemediğini hatta gün geçtikçe artmaya devam ettiğini caydırıcı olmadığını söylüyor.

O zaman bize tek yol kalıyor…

Mor Cepken….

Şiddete uğrayan tarafın mor cepkeni giymesi, toplumun da kadınıyla erkeğiyle mor cepkeni giyen kadının yanında yer alması, şiddet uygulan tarafı dışlaması, içinden yakınından çevresinden söküp atması…

Hülya HACIOĞLU

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.