enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9536
EURO
35,8370
ALTIN
2.531,59
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Açık
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Kurupelit projesine tepkiler büyüyor

Kurupelit projesine tepkiler büyüyor
Samsun Reklam Ajansı
6 Haziran 2024 16:06 | Son Güncellenme: 6 Haziran 2024 16:07
A+
A-

Samsun kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Kurupelit Yat Limanı projesinin iptal edilmesi için imza kampanyası başlatıldı.

Samsun kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Kurupelit Yat Limanı projesi için geçtiğimiz günlerde ÇED süreci kapsamında ‘halkın katılımı ve bilgilendirilmesi’ toplantısı düzenlenmişti. Meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, çevre platformu temsilcilerinin büyük tepki gösterdiği toplantı gergin bir havada gerçekleşmişti.

Kurupelit Yat Limanı’nın doldurulması ve daha kuzeyde yeniden yapılmasını içeren projenin ÇED raporu 18 Haziran’da askıdan inecek. Samsunlu çevreciler bu tarih öncesinde projenin iptali için imza kampanyası başlattı.

BİLİMSELLİKTEN UZAK

Change. org adlı sitede başlatılan imza kampanyasının manifestosunu Kurupelit Marina Dayanışması Sözcüsü Nedim Ecevit kaleme aldı.

Manifestoda şu ifadelere yer verildi:

“Halkın en rağbet ettiği deniz kıyısı olan Samsun Atakum Kurupelit Yat Limanı, bilimsellikten uzak şekilde  beton ile doldurularak, dolgu sahası yapılmaya çalışılıyor. Mevcut yapı yıkılarak daha açığa doğru ötelenmiş yeni bir yat limanı yapılması planlanıyor. Şimdi ötelenmiş yeni proje ile Samsun Atakum sahilinin kumsalı da yıllar içinde 15 km doğuya doğru yok olacaktır. Bilimsel görüşler ve modelleme çalışmaları bu yöndedir. 

RANTA AÇACAKLAR

Oldukça zengin doğal balık üreme alanlarının, nesli tükenmekte olan su samurlarının, kuş çeşitlerinin ve  kanunen koruma altında olan kum zambaklarının ekolojik sığınağı olmuş bu alan, rant için, yok olacaktır. Deniz dolgusu projeleri, sahilin doğal yapısını bozarak biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor.

Halkın sandalyesini kapıp geldiği masasını koyup çayını yudumladığı, sabah kahvaltısını yaptığı, yaz akşamları serinlediği  , Üniversite öğrencilerinin kafelerinde ders çalıştığı, boş zamanlarını geçirdiği bu çevre halkın kullanımından alınıp ranta açılmasına neden olacak. İşletici firmaya para kazandıracak ortam oluşturulmaya çalışılacaktır.

Bundan başka, burası yerleşik bir yaşam alanıdır. On bin kişiden fazla mahalle sakini ve bölge ticari işletmeleri 5 yıl boyunca, toz, gürültü, moloz, trafik, kaos içinde çekilmez bir şantiye ortamında yaşamak zorunda bırakılacaktır. Ne için birilerine işletsin diye verilecek deniz dolgu sahası için. Tekne sahiplerinin sayısı burada 300 civarı onların mağduriyeti ayrı.

KAMU YARARI YOK, ZARAR VAR

Bu projede Kamu yararı yoktur, aksine hem sosyal hem de ekonomik olarak Kamu zararı vardır. 8 milyon dolar yatırımı çöp olarak atıp, 16 milyon dolar daha yatırarak denize dolgu sahası yapıp yap-işlet devret yöntemiyle birilerini kayırma vardır.

Samsun’un bu değerli sahilini koruyarak gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Ekosistemi koruyalım ve rant uğruna doğamızı feda etmeyelim. Lütfen bu önemli konuda sesimizi duyurmak için imzanızla destek olun!

Samsun İli Atakum ilçesi Körfez M. Kurupelit Mevki F36a3 pafta daki 442.453,75 metrekare alanda T.C Ulaştırma ve altyapı Bakanlığı ıX Bölge md tarafından yapılması planlanan Samsun Kurupelit Yat Limanı Projesi için hazırlanan NİP:5510541216 Plan işlem numaralı 1/5000 ölçekli nazım imar değişikliği ve UİP: 551054127 plan İşlem numaralı 1/ 1000 ölçekli  uygulama imar planı değişikliği ve plan açıklama raporlarına yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı itiraz etmekteyim

Kampanyaya imza vermek için: change.Org

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.