enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2323
EURO
34,7349
ALTIN
2.446,27
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
15°C
Samsun
15°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Sağlıkta ‘Yeni Düzen’ dönemi

Sağlıkta ‘Yeni Düzen’ dönemi
12 Ocak 2023 09:51 | Son Güncellenme: 26 Eylül 2023 12:36
A+
A-

Gazeteci Murat Ağırel, geçtiğimiz günlerde sahte kanser ilacı dosyasını açtı.

Ağırel, SGK tarafından 2018 yılında löseminin son aşamalarında kullanılan ICLUSIG adlı ilacın resmi satıcısı yerine farklı depolardan temin edildiğini ve bu ilaçların sahte çıktığını söyledi.

Löseminin son evresinde kullanılan bu ilaç Türkiye’deki ecza depolarından İsviçre’ye ve Brezilya’ya gidiyor. Burada yapılan analizlerde sahte olduklarının anlaşılması üzerine ilaçlar toplatılıyor ve bu iki ülke söz konusu ecza depolarına ithalat yasağı getiriyor.

Ağırel’in iddiaları adeta infial yarattı. İddialar çok ciddi ve vahimdi.

Ancak maalesef bu iddialar Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından da doğrulandı.

TİTCK tarafından yapılan açıklamada, “SGK tarafından kurumumuza teslim edilen numunelerin analiz sonucunda orijinal olduğu tespit edilmiştir. Ancak soruşturma gereği kolluk gözetimi altında depodan yeni numuneler temin edilmiştir. Depodan kolluk gözetiminde temin edilen numunelerin analiz sonucunda bu numunelerin sahte olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Ağırel daha sonra üç ilaçta daha benzer durum olduğunu duyurdu. Soliris, Harvoni ve Defibrotide. Yazıda sahte ilaçların çıktığı depoların da isimlerine yer verildi ancak ben burada isimlerini vermeyeceğim.

DEŞTİKÇE YENİ SKANDALLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Adeta deştikçe yeni skandallar ortaya çıkıyor…

Ağırel’i kamuoyunu ilgilendiren bu önemli konuda gösterdiği gazetecilik başarısı ve yaptığı fikri takip için tebrik ederim.

Sahte ilaç çetelerinin ağına düşülmesini, uğranan büyük kamu zararını şimdilik bir kenara bırakalım.

Gelelim işin daha da vahim olan insani ve vicdani boyutuna…

Iclusig, lösemi yani kan kanserinin son aşamasında kullanılan “Ponatinib” etken maddeli bir ilaç. SGK tarafından geri ödeme listesinde yer alıyor.

Yani yüzlerce belki de binlerce lösemi hastasının son umudu bu ilaç.

Vicdanları en çok yaralayan da bu.

Para hırsı öylesine bir hal almış ki…

Lösemiyle mücadele edecek Ponatinib etken maddesi yerine sadece basit bir ağrı kesici olan Parasetamol etken maddeli sahte kanser ilacı kullanılmış.

Yani bu ilacı kullanacak lösemi hastalarının ölümüne göz yumuluyor. İyileştirmek bir yana dursun, basit bir ağrı kesiciyle hastaların umudunu, hayatını çalıyor.

Vicdanını kaybeden huzur aramasın…

Söylenecek sözlerin çoktan tükendiği bir noktaya geldik.

Artık halkımızın ‘Temiz eller operasyonu’ ile ‘Uzun eller operasyonu’ arasında net bir tercih yapma zamanı geldi…

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.