enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9169
EURO
35,7598
ALTIN
2.526,33
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Açık
30°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Samsun’da mübadillerden karanfilli anma

Samsun’da mübadillerden karanfilli anma
Samsun Reklam Ajansı
27 Ocak 2024 14:01 | Son Güncellenme: 28 Ocak 2024 10:39
A+
A-

Samsun’da, nüfus mübadelesinin 101. yıl dönümünde, göç yollarında vefat edenlerin anısına Karadeniz’e karanfil bırakıldı.

Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından mübadelenin 101. yıl dönümü dolayısıyla Tütün İskelesi’nde anma programı düzenledi. Programda saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Vakıf Başkanı Yüksel Azkale, “Evlad-ı Fatihan olarak Samsun’da bulunmaktan mutluyuz. Samsun bizim için çok kıymetlidir. Samsun bizi bağrına bastı. 1923 yılında Lozan’da yapılan antlaşmadan sonra vatanımızdan geldiğimiz, geminin yanaştığı bu Tütün İskelesi’nde 100 yıl sonrasına bir program yapmak nasip oldu. Bu programı aslında geçen sene yapacaktık. Geçen sene yaşanan deprem ve devamında gelen süreçler her şeyi ertelemek zorunda bıraktı. Samsun’da yakılan bu ateş tüm dünyanın umut kapısı olan bir yerdir. Lozan Antlaşması’nın öncesinde bir antlaşma yapıldı, Türkiye ile Yunanistan arasında. Bu antlaşmada ‘mübadil’ diye tanımlanan bizler Selanik’ten Gül Cemal ve Sakar Vapuru ile Anadolu’ya geldik. Anadolu’dan da Rumlar Selanik’e gittiler. Karşılıklı mübadele esnasında çok sıkıntılar yaşandı. Yolda vefat edenler oldu. Bizim de bugün buraya geliş sebebimiz bu yolda vefat eden büyüklerimizi anmaktır. Burada başlayan yeni bir hayatı 100. yılda anmak istiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar Karadeniz’e çelenk bıraktı. Akabinde aralarında AK Parti Amasya Milletvekili Halil İpek, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, belediye başkanı adayları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu mübadiller hep birlikte Vardar Ovası türküsünü seslendirdi.

CEVAT ÖNCÜ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Programa katılan CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü günün anlam ve önemine dair açıklamalarda bulundu.

Gerçekten benim için duygusal bir an. Konuşmak güç 1909 yılında Kavala’da Sarışaban ilçesinin Muratlı köyünde doğmuş, Gülcemal vapuru ile Samsun’a gelmiş, mübadeleyle Çırakman Köyü’ne yerleşmiş Hacı İsmail Öncü’nün torunu Cevat Öncü olarak bugün büyükşehir belediye başkan adayı olarak buradayım.

Mübadelenin baş mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu ve genel başkanı olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin 19 Mayıs şehrindeki belediye başkanı adayı olmaktan büyük onur ve gurur duyuyorum.

Tabii dramatik anılar yaşanmış, çok duygusal anlar yaşanmış. Biz mübadiller getirdiğimiz geleneklerimiz ile o toprakların hamuruyla, Samsun’la beraber yoğrulmuş ve Samsun için üretmiş Samsun için katkı vermiş insanları, 101 yıl önce bugünlerde Samsun’a gelmiş olan atalarımızdan ebediyete intikal edenleri saygı ve rahmetle anıyorum, yaşayanlara da hürmetlerimi ve Sevgilerimi sunuyorum.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.