enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
18°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Çok Bulutlu
18°C
Reklam
Reklam

2023’e damga vuran olaylar

2023’e damga vuran olaylar
30 Aralık 2023 17:56
A+
A-

2023’ün son saatlerine girilirken, vatandaşlar Türkiye ve dünyada 2023 yılında neler yaşandığını araştırmaya devam ediyor.

Türkiye’de yılın öne çıkan olayları 6 Şubat depremleri ve seçimler oldu. Dünyada ise İsrail-Hamas savaşı 2023’e damga vurdu.

6 Şubat depremleri

6 Şubat depremleri Türkiye’yi ve Suriye’yi derinden etkiledi. Resmi verilere göre Türkiye’de 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Suriye’de de 8 binden fazla kişinin öldüğü düşünülüyor.

Türkiye’de 11 ili yerle bir eden depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları, sağlık, geçici barınma koşulları, enkaz kaldırma işlemleri, inşaat çalışmaları ve çocukların eğitimi gibi konular aylarca gündemdeydi ve halen tartışılıyor.

Atakum Nakliyat

14 Mayıs ve 28 Mayıs

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçiminin ilk turu 14 Mayıs’ta yapıldı. Cumhur İttifakı, anketlerde beklenenin aksine Meclis’teki çoğunluğunu rahat bir şekilde korudu.

Cumhurbaşkanı adaylarının ilk turda yüzde 50’ye ulaşamaması nedeniyle seçim ikinci tura kaldı. Recep Tayyip Erdoğan 28 Mayıs’ta yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

Seçimin ardından radikal değişiklikler

Seçimin ardından kabinede ve Merkez Bankası’nda bir dizi değişikliğe gidildi.

Ekonomi alanında kurumsal bağımsızlığı, bütçe disiplinini, ekonomik reformları ve ortodoks politikaları savunduğu bilinen Mehmet Şimşek, Nurettin Nebati’nin yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirildi.

Ardından Merkez Bankası’nın başkanı Şahap Kavcıoğlu görevden alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Kavcıoğlu’nun yerine Hafize Gaye Erkan atandı.

Bunun neticesinde Merkez Bankası hızla faiz artırımı politikasına yöneldi. Politika faizi yüzde 42,50 seviyesine çıkarıldı.

Samsunspor’dan çifte zafer

Samsunspor’un futbol ve basketbol A takımları en üst klasman olan Süper Lig’e yükseldi. Bu zafer kentte coşkuyla kutlandı.

CHP’de 13 yıllık Kemal Kılıçdaroğlu dönemi sona erdi

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nnda CHP Grup Başkanı Özgür Özel, 812 oyla CHP Genel Başkanı seçildi.

13 yıldır bu görevi sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı.

İsrail-Hamas savaşı

7 Ekim’de Hamas’ın Gazze sınırını aşıp İsrail’e düzenlediği saldırıda yaklaşık bin 200 kişi öldürüldü. Gazze’de halen yaklaşık 120 İsrailli rehinenin tutulduğu tahmin ediliyor.

İsrail’in bu saldırının ardından Gazze’ye başlattığı şiddetli hava ve kara operasyonu ise sürüyor.

Gazze’de şimdiye kadar öldürülenlerin sayısının 20 bini aştığı düşünülüyor.

İsrail, rehinelerin serbest bırakılması için geçici ateşkes isterken Hamas yetkilileri kalıcı ateşkes anlaşmasına varılana kadar başka rehinenin bırakılmayacağını söylüyor.

Sıcaklık rekoru ve yangınlar

Avrupa gözlemevi Copernicus’a göre hazirandan ekime kadarki aylar dünya çapında kayıtlara geçen en sıcak aylar oldu. 

Bu sıcaklıklara kuraklık, yıkıcı yangınlar ve daha güçlü kasırgalara neden oldu.

Kaynak: BBC

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.